måndag 20 april 2009

Punktering i Kyoto


Söndag och jag vaknar vid kl 07 och har sovit som en klubbad säl. John som är en lite bättre vakthund hade vaknat när vår okända rumsgranne lämnade rummet redan vid kl 06. Vi äter en rejäl europeisk frukost och cyklar sen vidare mot dagens första sevärdhet; Gyllene paviljongen. Vi cyklar längs med floden och det är lika härligt idag. I höjd med Kejserliga palatset lyckas pappa pricka den enda krossade glasflaskan i hela Japan och får punktering... Jon vill minnas att han igår såg en cykeluthyrare i närheten och åker iväg för att reka och det stämmer! De fixar det billigt på mindre än en kvart och pappa försöker ge lite dricks som tack för hjälpen. Det får han dock inte, man ger i stort sett aldrig dricks i Japan.

Nu är vi på g igen och vi kommer fram till Gyllene paviljongen, det är verkligen fantastiskt! Därifrån rullar vi nedför mot Nijo-castle, ett slott från 1600-talet där shogun bodde, där näktergalsgolvet finns. Det är ett trägolv som är lagt så att det "sjunger" när vi går på det för att varna om fienden lyckas ta sig in. Verkligen coolt! Vi börjar få lite ont om tid och rullar tillbaka till vandrarhemmet, hämtar våra grejer och går till stationen där vi hinner äta en Bikku Makku (Big Mac) innan vi tar shinkansen tillbaka till Tokyo.

Kyoto är verkligen fantastiskt, men om möjlighet finns försök att inte åka dit på helgen då det är mycket folk. Som en jämförelse så hann vi på två dagar en sevärdhet mindre än vad Johns föräldrar hann på en dag... Det beror nog inte bara på värmen och att vi valde att cykla emellan utan också på vårt sällskaps något begränsade tempel- och helgedomintresse...

På tåget tillbaka tar sig alla en lur och hemma i Ikebukuro blir det Standing Sushi Bar innan läggdags. Härlig helg!

söndag 19 april 2009

På hoj i Kyoto




Tidig lördagmorgon och vi tar shinkansen till Kyoto kl 0713. Som vanligt kan man ställa klockan efter tåget och vi anländer till Kyoto central exakt klockan 0934, fascinerande! Vårt vandrarhem, K's House, ligger tio minuters promenad från stationen och vi får ställa in våra väskor och hyr cyklar. Mamma, pappa, Ingrid och Jon delar ett rum och John och jag delar med två okända... Intressant. Vi cyklar över floden till Nanzenjitemplet som vi inleder med. Det är enormt mycket folk. Kyoto är en världstad (Japans gamla huvudstad) och här är alltid folk, men på helgen under körsbärsblomningen så eskalerar det såklart. Vi kryssar oss igenom folkmassorna, fotar lite och hojar vidare för en lunch i Gion. Vi äter Kyoto-mat, sobanudlar och tempura.

Hojar vidare till Filosofens promenad, en 3km lång stig vid en flod med massa körsbärsträd. Vi leder cyklarna och köar oss i stort sett fram. Filosofens promenad slutar vid Ginkakuji: Silverpaviljongen, ett tempel som skulle kläs in med silver, men det skedde aldrig. Det vackra här är den japanska trädgården runtomkring och ett otroligt konstverk gjort av sand. Coolt.

Det är ca 28 grader och några i sällskapet "shrinar", dvs har överdoserat på tempel och helgeldomar och vi beslutar oss för att dra oss hemåt. Vi cyklar nere längs med floden och det är helt underbart. Vi svischar fram i varma sommarvindar och det är mycket kul att titta på. Väl tillbaka på vandrarhemmet så träffar John och jag en av de två okända personer vi skall dela rum med. Det är en dansk tjej och hon ser inte ut som en knivmördare..., skönt!

Efter en dusch tar vi en medhavd whisky uppe på takterrassen, så härligt att sitta i mörkret och blicka ut över staden. Vi har bokat bord på Mughal, en indisk restaurang. Vi cyklar dit och efter några om och men så hittar vi och äter jättegod kryddstark mat. I japansk mat används inte mycket kryddor, något jag kan sakna ibland. För första gången får vi vänta lite på maten och vi får därför bråttom tillbaka till vandrarhemmet då cyklarna skall vara inlämnade kl 23. Vi hojar på för kung och fosterland och hinner precis. Mamma och pappa är inte alls trötta och föreslår en drink i baren. Vi sitter och klipper med ögonen och undrar om gamlingarna aldrig skall krokna...? Vid midnatt går vi tillslut och lägger oss, den danska tjejen och en okänd person sover i vårt rum så vi smyger in och somnar direkt.

fredag 17 april 2009

Mamma, pappa och Dr Fish



Fredag och idag kommer mamma och pappa! John och jag möter dem kl 10 vid bussen som så smidigt stannar precis vid hotellet bredvid oss. De får slänga in väskorna och detta kommer nog bli deras längsta dag på mycket länge. Vi åker alla sex till ön Odaiba, som ligger i hamninloppet, för onsenbad på Oedo-Onsen. Efter sushilunch startar vi med pedikyr hos Dr Fish, en liten bassäng med över 1000 små fiskar vars uppgift är att äta död hud från fötterna. Vi sitter med vatten upp till knäna och det kittlar något vansinnigt innan vi vant oss. En bisarr upplevelse! Vi badar onsen (heta mineralkällor) killar och tjejer var för sig. Det är ca 38 grader i vattnet och det går inte att sitta i så länge åt gången.



Vi tar oss hem, byter om snabbt och vidare ner till Park Hyatt Hotel i Shinjuku för en drink i New York Grill på 52 våningen. Då vi har bord på Tokuzo i Ikebukuro kl 20 får vi lite bråttom och någon kommer på den tvivelaktiga idén att ta taxi. Det är tredje gången jag åker taxi sen jag kom och det finns verkligen ingen anledning att göra det annat än mellan kl 00-05 när tunnelbana och tåg inte går. Det tar ofta längre tid och eftersom det är dåligt med gatunamn så får man säga ett stort hotell i närheten av dit man skall och sen försöka att guida därifrån på egen hand, med varierande resultat. Både mamma o pappa klipper med ögonen i taxin men väl på restaurangen kommer de in i en andra andning. Vi äter sashimi och tempura och dricker hotto sake och alla håller sig vakna till kl 23, strongt!

Bergochdalbana och " Ken Lee"





Torsdag och vi åker till fiskmarknaden. Dock kommer vi dit vid kl 12 så det är inte så mycket action där. Kollar runt lite grann och äter sushi på området. Fönstershoppar oss genom Ginza och vidare till Kejsarpalatset. Inte så mycket att se i ärlighetens namn då man inte får se kejsarpalatset utan det är mest som en vanlig park. Vi åker vidare till Korakuen där Tokyo Dome ligger då jag är sugen på att testa bergodalbanan. John möter upp och vi beger oss till Thunder Dolphin, som den heter.

John har höjdskräck och Ingrid och Jon är måttligt roade. De bestämmer sig i alla fall för att "sympatiåka" med mig och i den branta backen upp får jag dödsångest light och tänker att det vore typiskt om den spårar ur just idag och att jag kommer ha fyra liv på mitt samvete. John skriker turen igenom, Ingrid och Jon sitter stumma. Nåväl, vi överlever och efter en öl och lite perspektiv så tycker alla att det var helfestligt! Vi åker sen hem och lagar kvick middag och vidare till ett karaokeställe på östra sidan av Ikebukuro-station. Där har vi en timme till förfogande och hinner riva av en hel del goa låtar. Höjdpunkten är när Ingrid sjunger "Ken lee" (Without you) som förlovningspresent till Jon. Inte ett öra var helt...

måndag 13 april 2009

Kamakura och hon sa ja!



Onsdag och vi tar tåget till Kamakura sydväst om Tokyo, kul för där har jag inte varit. Tar bara en timme med tåg och vi hyr cyklar på stationen och startar med Hase-dera templet där vi äter medhavda ostmackor och ägg med kaviar på en fin picnicplats med utsikt över havet. Hojar vidare till Daibutsu och kollar in den stora bronsbuddhan från 1252. Vi är inte ensamma, men det är man sällan i Japan.

Jon blev så glad när han hittar en papperskorg att han även lyckas slänga vår karta. Efter lite irrande och en braaaant backe kommer vi fram till Kenchojitemplet. Jättevackert och vi klättrar upp för många trappor till Hansobo-helgedomen där det är en vacker utsiktsplats. En trevlig japan som bott i Köpenhamn haffar mig och jag missar helt hur Jon friar till Ingrid. Och hon säger ja!

Tre parker. På en tisdag.




Tisdag och det fina vädret håller i sig. Ingrid och Jon har sovit som två stockar och är redan i fas med tiden! Vi startar med Uenoparken och kollar marknaden under järnvägen. Vidare till Kejsarpalatset där vi går en sväng i den öppna parken i östra delen. Tunnelbana till Pepper Lunch i Shibuya och vi har ytterligare två frälsta själar. Går upp till Omotesando där Ingrid köper lite fina grejer på Oriental Bazaar. Går in i Yoyogiparken och kollar in Meiji-shrine. Slår oss ner på gräsmattan och vilar lite. På kvällen tar John med Jon till Bic Camera, då de båda är kameranördar. Ingrid och jag går en sväng på varuhuset Tobu och konstaterar att det finns en del fina grejer. Ingrid och Jon lagar middag hos oss!

Ingrid och Jon kommer

Måndag och idag kommer Ingrid och Jon! Jag möter dem vid bussen kl 12 och de har med sig allt på listan; kaviar, ost, knäckebröd, saltlakrits och magasin, strålande! Efter att de fått fixa i ordning sig går vi till Standing Sushi Bar. Flygresan har gått bra och det gäller nu att hålla dem i rörelse så att de är vakna till kvällen. Vi åker till Government Office Building i Shinjuku och åker upp till 45 våningen och kollar utsikten. Det blir en dyr kopp kaffe på toppen, men det får det vara värt då Ingrid är på väg att somna. Hon får nya krafter och vi vandrar vidare till Gyoenparken, men den har precis stängt då klockan är fyra, sorry... Vi åker ner till Harajuku och går och kollar på Oriental Bazaar. Går till Shibuya och köper med doughnuts från Krispy Kreme till dessert. Vi får varsin varm i kön och Jon säger att "nu förstår jag grejen med doughnuts". Åker hem och äter tonfisk. Imponerande nog håller de sig vakna ända till kl 23.

söndag 12 april 2009

Brunch och promenad i Koku-koen




Söndag och kanonväder idag med. Dagen börjar med två alvedon och brunch på 29e våningen hos grannarna Simon och Anna. Pär, Anna och Tora är också där. Vi äter goooooood brunch med Simons hemmalagade stekpannebröd (kreativ lösning då det inte finns ugn), ost från IKEA och inte minst Anna och Pärs låda med doughnuts från Krispy Kreme...

Vi tar Seibu-Ikebukuro-line med Simon och Anna till Koku-Koen. Det är en park, nordväst om Ikebukuro där de varit tidigare. Jättehärlig park som John beskriver som "en park för människor" för det leker barn, spelas fotboll, cyklas runt och är rätt härligt. Vi går en sväng i den japanska delen och går sedan ut ur parken och går längs med floden där det växer körsbärsträd längs med. Otroligt vackert, nog bästa körsbärsupplevelsen hittills. Vi äter sushi på stationen innan vi åker hem. Skön dag som avslutas med tre avsnitt 24.

Picnic i Gyoenparken och så vidare...


Lördag och kanonväder. Vi möter upp Unnie och Gustaf utanför vårt hus. Träffar även på Ida som har fyra vänner från Sverige här. Vi åker till Shinjuku och bunkrar upp lite picnic på stationen och går in i Shinjuku Gyoen-parken. Det är lördag, strålande sol och körsbärblomning och det innebär att vi köar in i parken, fascinerande! Vi hittar en gräsplätt där vi slår läger med filtar, bubbel, jordgubbar, sake och Gustafs lilla soundsystem. Otroligt trevligt!

Sen hem och vidare upp till våning 22 i vårt hus där Finn bjuder på förpåskmiddag! Han har precis kommit från Sverige och det blir sill, potatis, nubbe, fantastiskt mör fläskfilé och dessert.

Här någonstans borde vi ha tänkt på refrängen, men icke. John lämnar av mig på kostymkaraoke i Roppongi med Idas crew och åker själv vidare till Ebisu för ligafotbollsmatch i realtid med Pär och Simon. Det är drinkar, sång, peruker och dans, dans, dans. Kostymkaraoke rekommenderas varmt, men kanske inte samma dag som picnic med bubbel och påskmiddag...

Fredag på stan

Fredag och jag möter upp Camilla som är på besök från Shanghai. Nu har det fina vädret kommit och vi åker till Yoyogiparken och går en promenad i solen. Sushilunch på Omotesando och vidare ner till Shibuya. Promenerar upp till Harajuku och går in på 100Yensaffären Daiso på Takeshitadori. Hade inte fattat att den är fyra våningar, finns mycket kul saker där! Lugn hemmakväll.

Mats och Kerstin åker hem

Torsdag och Mats och Kerstin åker hem idag, de har hunnit med mycket på de två veckor de varit här! Jag går en långpromenad i Ikebukuro och på kvällen är John på "drinking party" (japp, det heter så...) med jobbet och jag kollar en film hemma.

söndag 5 april 2009

Ueno och Tokuzo



Onsdag och Mats, Kerstin och jag åker till Ueno och går på marknaden som ligger under järnvägen. Där finns allt möjligt, framför allt billig mat, och det är kul att bara gå runt och titta. John som gått tidigare från jobbet möter upp oss vid 1730 och vi går in i Uenoparken för att kolla lite körsbärsblommor (sakura). Trots småkallt och regn så sitter japanerna och har picnic under träden. Det påminner om valborg (eller midsommar...), man skall sitta ute oavsett väder.

Då det är Mats och Kerstins sista dag så går vi till Tokuzo där vi varit en gång tidigare och ätit så god mat. Vi blir inte besvikna idag heller! Vi äter sashimi, tempura, kyckling och avslutar med en kula rödbönglass. Vi sitter i ett hål i golvet, så mycket skönare än att sitta på golvet, tycker även de flesta japaner, tror jag.

Takashimaya

Tisdag och jag åker med Mats och Kerstin till Shinjuku där vi går till varuhuset Takashimaya. Det finns så mycket vackra skor, tyvärr inte för en storlek 40, men Kerstin som är byggd som en japanska hittar ett par jättefina! I samma byggnad ligger en enorm Tokyu Hands och vi tar en liten tur där också. Inga problem att slå ihjäl ett par timmar i varuhusen här inte. Då vi råkar vara i närheten av favoriten Pepper Lunch äter vi sen lunch där innan vi drar oss hemåt. I Ikebukuro går vi in på bokhandeln Junkudo som är nio våningar fulla av böcker. Härlig miljö! På kvällen stekt tonfisk hos oss och vi får lite tips inför vår Kyoto-helg.

Fixardag



Måndag och Mats och Kerstin åker till Kyoto över dagen. Vi skall dit nästa helg så jag stannar hemma och passar på att köpa tågbiljetter och fixa boende. Kyoto är ett otroligt populärt resmål i Japan och i samband med körsbärsblomningen så är vi inte ensamma om att vilja hitta billigt boende. Får napp på sjunde stället jag frågar på... Förutom att jag inte talar japanska och att engelskan inte alltid funkar så kan enkla saker lätt bli lite omständiga här. Nåväl, tid har jag! Går förbi Softbank för att köpa ett nytt kontantkort och passar på att ta en bild på en skylt. Märkliga skyltar finns det gott om!

Baseball







Söndag och vi möter upp Ebisawa-san och hans fru Sanae-san utanför Tokyo Dome kl 1130. Idag är det baseballmatch! Enligt John, som är stort baseballfan sen han gjorde ett highschoolår i Minnesota, så är japanska ligan den näst bästa, efter USA då. Jag har inte ens sett en match på tv så vi har lite regelgenomgång på tunnelbanan. Det är en uppvisningsmatch mellan Tokyo Gigants och Chiba Mariners och precis som på sumobrottningen så är det folkfest. Halva nöjet är att man äter mat mest hela tiden, går om kring lite och emellanåt håller lite koll på ställningen. Den här typen av sporter passar mig perfekt! Tokyo Giants vinner matchen och det är bra klass på spelet (enligt John). Vi tackar Ebisawa-san och Sanae-san för en fin dag och åker ner till Sony Showroom i Ginza och möter upp Mats och Kerstin. Vi hann inte kolla så mycket igårkväll så vi tar en tur nu istället och spanar in den senaste tekniken.

fredag 3 april 2009

Körsbärsblomning, bråk, Kobebiff och VM-pokal






Lördag och tanken var picnic i Shinjuku Gyoenparken då körsbärblomningen nu är halvvägs på gång. Dock lite grått och kallt så vi tar en promenad där istället. Vädret hindrar dock inte japanerna som formligen vallfärdar till parkerna. Körbärsblomningen (hanami) är en upplevelse. Inte direkt vad jag skulle kalla en naturupplevelse; japanerna kollar på blommorna och vi kollar på japanerna. Jag ser för första gången två japaner som bråkar, och de bråkar om att den ena står ivägen för den andra som fotar körsbärsträd... Det blir handgemäng och om vi inte förstått det innan så förstår vi nu hur viktig körsbärsblomningen är.

Jag åker hem och vilar och John tar med Mats och Kerstin till Kappabashi. De kommer nöjda hem med både kniv och en fin röd papperslykta.






På kvällen äter John och jag Kobebiff för första gången! Vi åker till Kawamura som ligger i Ginza och äter en en fantastisk meny och för en köttälskare så är det nästintill en religiös upplevelse. Vår kock visar oss runt och vi får kolla in den speciella kylen som har skakande hyllor så att köttet inte skall frysa. Coolt!

På vägen till tunnelbanan råkar vi gå förbi Sony Showroom och vad finns där om inte VM-pokalen! "Fattar ni, Maradona har hållit i den här" säger John och nej vi fattar inte, men det gör inget, Johns kväll är total!

På tunnelbanan hem sover japanerna som vanligt!