söndag 29 mars 2009

Regnigt Hiroshima









Söndag och jösses vad det regnar! Vi äter japansk frukost vilket innebär samma sak som middag, dvs ris och fisk i olika former. En prövning för en fil-och flingätare som jag, men det får gå. Lite kul är det! Vi går en promenad bort till templet och Torin och hjortarna står och trycker under träden för att skydda sig mot regnet. Miyajima är verkligen värt ett besök, vackert och långt ifrån Tokyo som John mycket passande beskriver som en korsning mellan Blade Runner och Disneyland.

Vi tar oss in till Hiroshima, låser in våra väskor på centralen och tar spårvagen till A-bomb Dome. Går ner genom parken till muséet. Precis bredvid parken ligger en baseball-stadion där det är match och tjo och tjim, vilket gör att staden känns levande trots sin fasansfulla historia! Hiroshima ser ut som man kan tänka sig att en stad gör som byggts upp helt under de senaste 60 åren. Vackert är inte ordet direkt. Muséet är intressant och det är svårt att förstå att hela de centrala delarna av staden utplånades 6 augusti 1945 och att det dog över 100000 personer. Mest gripande är klädesplagg, leksaker och Sadakos papperstranor om ni minns den sanna historien. Och berättelserna om hur de som inte dog ögonblickligen var så otroligt törstiga att de drack det giftiga svarta regnet som föll från himlen.

Jag tog i lite i tid när jag bokade biljetterna så vi hinner med en promenad i regnet upp till slottet och fikar länge på stationen. Det hade räckt med en halv dag för att hinna se muséet, parken och staden tycker jag.

Miyajima










Lördag och tåget till Hiroshima går kl 0713. Det är 89 mil och tar fyra timmar, bra jobbat Shinkansen! Väl framme byter vi till ett lokaltåg och trettio minuter senare är vi på färjan över till ön Miyajima. Vi äter sushilunch och kollar in templet som ligger i hamnen. Torin som står ute i vattnet är en av Japans mest kända (och fotograferade). Överallt går vilda, men orädda hjortar. Vi checkar in på Kinsuikan Ryokan och det är så fint. Tatamimattor och rispapper för fönstren! Vi tar linbanan upp till toppen av berget och beundrar utsikten. John och jag går ner, en promenad på ca 40 minuter. Ej att rekommendera för dåliga knän. 1930 är det middag och det är massa olika smårätter, Miyajima är känt för sina ostron och de kommer i flera olika tillagningar! Vi avslutar med ett onsenbad på fjärde våningen med utsikt över hamnen. Somnar sen gott på madrassen på golvet den hårda kudden till trots.

Fredag på stan




Fredag och helgdag i Japan och John är ledig. Får hjälp av receptionen att boka boende på Miyajima dit vi åker imorgon. Har dock inte haft med i beräkningen att det är långhelg, körsbärsblomning samt ett av Japans mest besökta ställen... Till slut löser det sig och vi får ett fyrbäddsrum på ett Ryokan (traditionellt pensionat). Spännande. Vi tar med Mats och Kerstin till Shinjuku där vi åker upp i Government Building och kollar utsikten. Det huset höll på att byggas senast de var här. Sedan blir det Pepper Lunch, en favorit! Vidare med Maranouchi-line till Mikimoto i Ginza och vi går även in i Tokyo International Forum som är en cool byggnad. Stekt tonfisk hos oss på kvällen.

Mats och Kerstin landar

Torsdag och idag kommer Johns föräldrar. De kommer bo i en lägenhet på våningen under oss, mycket smidigt. Jag möter upp dem vid busshållplatsen utanför Metropolitan Crown Plaza. Flyget har gått bra och de ser förvånansvärt fräscha ut. Vi går och äter lite mat på Standing Sushi Bar och sen vilar de någon timme. På kvällen äter vi middag hos oss. Kerstin har varit i Japan fyra gånger tidigare på jobb och Mats har varit med två gånger som turist. De första gångerna Kerstin var här fanns det endast information på japanska i tunnelbanan.... Har hänt en del sen dess. Vi tror att bland annat Fotbolls-VM år 2002 kan ha hjälpt till lite på den fronten.

Fiffiga grejer

Onsdag och tänkte lista lite om inte livsnödvändiga, men fiffiga grejer som finns här:

  • Tåg- och tunnelbanekortet (Suica) fungerar även som betalkort i många affärer. Man laddar upp det på stationen.
  • Utanför glasögonaffärer finns det en apparat för (sol)glasögontvätt
  • När det regnar och man går in i varuhus med paraply så finns det en apparat vid ingången som plastar in paraplyet så att man inte skall skvätta ned.
  • På badhus så finns det en liten papperskorgsliknande centrifug där man lägger sina blöta badkläder som blir torra på några sekunder.
  • Johns frisör QB, QuickBarber, där man köper en biljett i en automat för 1000 Yen som man ger till frisören. De slipper hantera kontanter och klippningen är avklarad på tio minuter.
  • Även på lunchfavoriten Pepper Lunch väljer man vilken lunch man vill ha på bilderna på en automat och lämnar sen fram biljetten till servitrisen.

Cykeltur i solen

Tisdag och sol idag med. Jag får låna Hans cykel och Anne och jag cyklar mot nordost. Vi kommer till stationen Juju där vi kollar in en saluhallsliknande marknad. Hittar en bra 100 Yen-affär bland annat. Cyklar tillbaka till en park där vi sitter i solen och äter ostmackor som Anne har med. Hon har precis kommit tillbaka från Sverige och har med lite rariteter som ost och kaviar, härligt!

torsdag 19 mars 2009

Brunch i Shirokanedai

Måndag och brunch hemma hos Karin i Shirokanedai. Sommarvarmt på Karins terrass och det bästa är att de som har ugn har bakat olika goda kakor. Äter så magen står i fyra hörn och går sen hela vägen hem. Har sällskap med Christina till Shinjuku och går själv därifrån. Tar drygt två timmar, men härligt väder och bra skor så det är inga större problem.

Micke är tillbaka i stan efter tre dagar i Hiroshima och har lånat en lägenhet i vårt hus av Johns kollega Finn. Han kommer på middag och vi får lite tips då vi troligen åker till Hiroshima i helgen med Johns föräldrar. Roligt är att Micke natten till söndag bodde på kapselhotell i Akihabara. En "intressant" upplevelse som jag förstod det. Micke kunde sitta upp i den lilla plastburen, men fötterna stack tydligen ut lite. I varje bur finns en liten tv i taket, that's about it. Inget för den klaustrofobiske, men för den äventyrlige...?

Resdag

Söndag och resdag hem. Flygresan tillbaka till Tokyo tar bara 3,5 tim, skönt. Hemma vid 17 och går direkt till Standing Sushi Bar och äter middag. Det är vad som händer idag.

Lördag i Hong Kong






Lördag och varmt och klart idag. Vi går genom Hong Kong Park till Peak Tram Station där vi tar vagnen upp till toppen av ön, The Peak. Mycket brant väg, lutar 45 grader på sina ställen, och så vackert att det förutom alla höga hus även är grönt och kuperat. Vi kollar på utsikten länge och äter glass i solen. Vi går sen nedför berget till SoHo där det går en 792 m lång rulltrappa. Vi åker den en bit och längs med finns massa mysiga små barer och restauranger. Hoppar av och äter rosélunch på Sirocco och går sen ner till Two IFC Tower, än så länge Hong Kongs högsta hus, 420m. Där är också ett enormt köpcentrum.

Tar sen tunnelbanan till hotellet, lastar av och beger oss tillbaka till SoHo där vi vill äta på Yung Kee, en restaurang som både Kaneko-san och guideboken rekommenderar, deras specialitet är roast goose. Dessvärre är det hysterisk kö (borde bokat bord...) och såpass japan har jag inte blivit än att kö är okej, så det blir carpaccio på italienska Va Bene istället. Tar tunnelbanan över till nattmarknaden även ikväll. Kommer hem med fyra par strumpor, ångrar lite att vi inte följde med in i gränden och kollade på fejkklockor, men kanske lika bra det.

onsdag 18 mars 2009

Marstrand-Koön?







Fredag och vi ger oss ut på stan. Varmt, men molnigt så vi skjuter upp Victoria´s peak tills imorgon. Vi går bort emot Causeway Bay där det skall vara bra shopping. Skönt med Hong Kong är att det inte är några stora avstånd samt att tunnelbanan är smidig, toppmodern och jättebillig att åka. Vi har fått tips om att köpa Octopussy-card och det kan sedan användas på alla färdmedel, smart. Vi kollar in varuhus och små affärer och inser att vi behöver en guidebok, hittade bara tjocka Lonely Planet i Tokyo och för två dagar så kändes det som för mycket information. Går in på japanska varuhuset Sogo men de har inga engelska böcker. De tipsar om Times Square och vi tar oss dit och hittar guidebok på bokaffären Page One. Stort varuhus där med och vi hänger runt där en bra stund. På väg tillbaka till hotellet smiter jag in och klipper mig för 88 HKD, lite nervöst så jag hoppar över slingor, men blir nöjd! Möter upp John på hotellet och tar Star Ferry över till Kowloon.

Det är fler än vi som dragit parallell till Marstrand. Kanske därför jag trivs så bra? Hong Kong Island är Marstrandsön och Kowloon är Koön. Dock går det både färja och tunnelbana emellan här...

Vi tar oss ett par stationer upp till Temple Street Night Market, en marknad som hålls varje kväll och går från Yau Ma Tei ner till Tsim Sha Tsui. Mycket skräp, men lite kul grejer också. Inte så mycket kopior som jag hoppats på. John köper ett par Polo Sport-kopior och jag kollar mest. Vi äter kycklingnudlar vid ett gatustånd och såhär i efterhand så känns det lite korkat, som att äta raw chicken på stranden, men vi klarar oss prima!

Vi avslutar med en honey & ginger-martini på Aqua, en bar på 30e våningen med utsikt över Hong Kong Island by night. Mäktigt.

Helg i Hong Kong





Torsdag och i eftermiddag flyger vi till Hong Kong. Då vi inte ansökte om visum får vi stanna i Japan i 90 dagar, så vi behöver ut ur landet och få nya stämplar. Till Hong Kong behövs inget visum för svenskar, till skillnad från om vi skall in i Kina. Flygresan är 4,5 timmar och när vi landar i Hong Kong på kvällen är det sommarvärme, så härligt. Flygplatsen är bara tio år gammal och jättefräsch. Expresståget in tar 23 min, smidigt.

Vi bor på Metropark Hotel i Wanchai på Hong Kong Island och försöker hitta en restaurang som Kaneko-san på Johns jobb tipsat om. Vi hamnar vid City Hall, men inser sen att vi missförstått instruktionerna och är för hungriga för att leta och tar oss tillbaka till Wanchai och äter middag på en mexikansk restaurang på Lockhart Road. Det står i guideboken om Richard Mason's novell The world of Suzie Wong som tydligen skall ha utspelat sig här. Säger dock inte oss något, kanske mer bekant för den äldre generationen?

Lockhart Road är kantad med suspekta klubbar och har något bedagat över sig. Det är lätt att lägga sig till med lite "Japan-snobbism" och vid en första anblick tycka att det är smutsigt, oordnat och högljutt i Hong Kong. För oss är det dock kärlek vid, om inte första så andra ögonkastet!

Lunch med Maria och kaffe på tomatcafé



Onsdag och möter upp Maria vid spindeln nedanför Mori Tower. Äter lunch på en indisk restaurang och får bra tips inför helgens resa till Hong Kong. Vi går sen från Roppongi till Aoyama där Maria vet en liten konceptrestaurang, Céléb de Tomato, som har tomat i allt de serverar, Vi dricker en kaffe, dock utan tomat och äter en mycket god creme brulée med lite tomatsmak. Kul och gott!

På kvällen spagetti och köttfärssås hemma.

Micke på middag


Tisdag och yoga med Maggan och lunch på uteservering i Hiroo. Går en sväng till Oriental Bazaar för att köpa en present. Bra affär med fint porslin, träfigurer mm.

På kvällen kommer Micke på middag till oss. Möter honom på stationen och blir full i skratt då han möter mig med munskydd, den första västerlänning jag sett iförd detta. Han är dessutom blond och säkert tjugo cm längre än medeljapanen så det ser lätt bisarrt ut. Så kul att få höra om hans resplan. Han började med en vecka i Peking, nu i Japan, vidare till Kuala Lumpur, sen Australien, Nya Zeeland och Cook-öarna. Vidare till Los Angeles, Canada, Kuba och New York. Hoppas inte att jag missade något, Micke...=)

Kaffemorgon på Starbucks





Måndag och andra måndagen varje månad är det träff på Starbucks i Roppongi, nedanför Mori Tower. Jag har inte varit med innan och det är över 20 tjejer som möter upp. Trevligt är att det är kombinerat café och bokhandel, Tsutaya, där man får läsa tidningar och magasin gratis. På vägen passerar jag restaurangen Lilla Dalarna. Får spanas in närmare någon dag!

Går med Christina till Shinjuku där vi möter upp min gamla kollega Micke som har tagit tjänstledigt i 2,5 månader för att resa jorden runt. Nu är han tio dagar i Japan. Kul att träffa Micke och vi tar med honom och äter Pepper Lunch väster om Shinjuku station. Åker sen upp i Government Building och kollar in utsikten. Tar oss vidare till Harajuku där vi går Takeshita-dori, Omotesando, svänger av ner till Shibuya och tar en kaffe på Starbucks (japp, dagens andra besök) där man har finfin utsikt över Shibuya crossing. Går sen tillbaka med Micke till Shinjuku där han bor och tar tåget hem till Ikebukuro. Micke kommer på middag till oss imorgon.

tisdag 17 mars 2009

Brunch på New York Grill






Söndag och Ida har bestämt brunch idag och vi är inte sena att haka på. Det bli Park Hyatt och brunch på New York Grill på 52a våningen med Ida, Unnie och Gustaf. Vi äter i nästan tre timmar, det är en fantastisk buffé med förrätter och efterrätter och däremellan en huvudrätt. Otroligt trevligt miljö och gooood mat. Om något så hade de kunnat skippa varmrätten, det räcker med buffén. Mycket mätta rullar vi vidare till bokhandeln Kinokuniya där vi köper två böcker vi fått rekommenderade; Shutting out the sun och Confessions of a Yakuza.

onsdag 11 mars 2009

Kniv och middag i Naka-Meguro



Lördag och idag skall det köpas kniv på Kappabashi. Vi går på en Misono UX10 som Hattori-san rekommenderat. Det blir nog bra!

På kvällen är vi hembjudna till Tracey och hennes familj. De bor i Naka-Meguro och jag hittar en jättebra sajt där man kan knappa in en Tokyo-adress och få upp den på kartan http://diddlefinger.com/m/tokyoto/tokyo/384732

De bjuder på hemlagad misosoppa, kycklingcurry och ost till dessert. Ost är hårdvaluta här och vi äter massor! Gott!