fredag 30 januari 2009

Här var det askar!


Fredag och boxmaking igen med Camilla. Idag följer även Christina, Anne och Maggan med. Jag gör ytterligare en ask, mest för det fina papprets skull; washi. Användningsområde oklart. De andra gör små byråer.









John skall på "drinking-party" (inget hymlande här inte) med jobbet på kvällen på en karaokebar. Camilla och Ugur bjuder mig på middag på deras favoritrestaurang nära oss. Vi äter grillat kött, dumplings, sparris inlindat i ngt baconliknande samt jättgoda gröna bönor. Tack Camilla och Ugur! John har en toppenkväll och sjöng följande låtar på karaoken: Like a virgin, You give love a bad name, My way och Paradise City. Undrar om någon annan fick låna micken?

Anne visar Sunshine 60 och lunch i Hiroo

Torsdag och en timmes rask promenad med Anne som avslutas med en kaffe på Starbucks i Sunshine 60. Kollar lite affärer, men kommer sedan på att jag skall äta lunch med Parandis i Hiroo kl 1230. Rusar hem och hämtar tågkortet och kommer nästan i tid. Parandis med familj kom för en dryg månad sen och skall stanna i två år och letar nu lägenhet för fullt. Trevlig sopplunch och hon och hennes dotter går till parken och jag går via Shibuya och upp till Harajuku, vägen som Christina visade mig i förra veckan. Handlar middagsmat på Hanamasa och konstaterar återigen hur mycket billigare det är där.

Hos Maggan i Sendagaya och en sväng på Omotesando




Onsdag och Camilla och jag åker till Maggan i Sendagaya, nära National Stadium. Hon bjuder på lunch och gott kaffe, Nespresso. Hon visar sedan Gyoenparken som är en betalpark (200Yen) och jättefin. Där är populärt att ha picnic när körsbärsträden blommar. Vi går vidare till Shinjuku och åker upp till 45e vån i stadshuset där jag varit innan men inte Camilla. Gratis inträde där till skillnad Mori Tower och Tokyo Tower. Ser Park Hyatt (Lost in translation-hotellet) från ovan.













Camilla och jag fortsätter till Omotesando och går till Oriental Bazaar som är en populär affär. Kollade bara första våningen och där finns jättefint porslin. Får utforska resten vid senare tillfälle. Vi avslutar med sushi på ett ställe precis bredvid. Hört från många att den skall vara bra och det är den.



Går tillbaka till Harajuku Stn på Takeshita-dori, gågata med ungdomar högt och lågt. Fotar i farten en tjej, lolita-style.


Ginza och middag hos Finn

Tisdag och strålande sol. Möter upp Anne och Camilla i receptionen. Vi åker till Ginza där vi möter upp Christina och Maggan. Vi går runt kejsarens palats och in i en park. Folk sitter på gräsmattan och solar. Vi äter lunch i Ginza på the Garb, nära Tokyo Stn som tydligen är en kopia av Amsterdams station. Har inte varit i Amsterdam, men Tokyo Stn är vacker. Sällskapet splittras och Anne, Camilla och jag åker till Kappabashi då Camilla är på knivjakt.

På kvällen äter John och jag middag hos Finn som bor på 22:a våningen i vårt hus. Han har svängt ihop en fyra rätters middag på en platta. Bra gjort och mycket gott. Tonfisk och färskpotatis (!) Finns tydligen att köpa vid stationen i Ageo, där han jobbar. Det blir sent och mycket trevligt.

onsdag 28 januari 2009

Jag åker på workshop i boxmaking!



Jo det är sant! Måndag och Camilla som är här veckan ut skall på en workshop i boxmaking (papperspyssel) och jag följer med. Pappersbutiken heter Sakurahorikiri och ligger vid Asakusabashi stn. Vi väljer material och papper och jag bestämmer mig för att göra två askar (verkar enklast) och Camilla gör en sak med utdragbara lådor. Affären har fantastiskt vackra papper och det är svårt att välja. Jag är normalt sett ingen pysslare, men så är ju inget normalt här heller och det är jättekul och jag är mycket nöjd med mitt skapande. Man kan vara max sex personer åt gången som sitter och pysslar i affären och det finns hela tiden en dam tillhands som hjälper till och visar. Det kostar inget extra, vi betalar endast för materialet och mitt kostar totalt ca 700Yen. Jättekul och affären är värd ett besök även för den opysslige!

Final i sumobrottning



Söndag och finaldag på den första av årets sex turneringar i sumobrottning. Vi kommer till arenan i Ryogoku klockan tolv och möter upp med Örjan, Christina, Imizumi-san och Kaneko-san, kollegor till John. Vi blir visade till våra platser av en guide och jag tycker att allt är märkligt och mycket fascinerande. Det är riktigt roligt att titta på sumobrottning! Det passar mitt modesta sportintresse att varje match är över på ca 15 sekunder. Lika spännande är vårt lilla bås där vi förväntas sitta sex timmar på små kuddar på golvet. Lyxigt är att ha med två japaner som kan berätta lite om vad som händer utanför ringen.


Imizumi-san har hjälpt till att förbeställa lunchpåsar och en stor del av nöjet är att vi sitter och äter och dricker ur små förpackningar mest hela tiden. Han har även med en flaska sake såklart. Båset var litet redan innan för oss sex och med matpåsar, tebrickor, skor och gudvetallt så är det en riktigt komisk syn. Det pågår tävlingar hela dagen, men de flesta kommer vid ca 1430 för tidigare på dagen är det mest rookies som brottas. Att sitta på golvet i sex timmar är inte skönt och kramp och träsmak får en ny innebörd. Strax före klockan 18 är finalen mellan mongolerna (!) Asashoryu och Hakuho. Asashoryu vinner tävlingen och får behålla sin titel som yokozuna (stormästare). Luften fylls av sittkuddar som de som vanligtvis så lugna och timida japanerna kastar iväg. Dagen är en riktigt rolig upplevelse som jag absolut rekommenderar. Jag är helt matt på kvällen av alla intryck och märkligheter, så coolt! Finns lite info här för den intresserade http://www.svenskasumosidan.se/introduktion.html

söndag 25 januari 2009

Bästa middagen so far!


Lördagkväll och vi äter bästa middagen i Tokyo, så här långt! I torsdags träffade jag Camilla i receptionen. Hon och hennes man Ugur är här i tre veckor (bor annars i Shanghai) och de följer med och äter middag. På vägen ser vi några småtjejer med finaste munskydden hittills. Luften i Tokyo är bra, munskydden är för att inte smitta ner andra när man är förkyld.

Inte långt från oss, nära konserthuset ligger Steak Dining. Vi äter en kanonmeny som lagas framför oss med sirloin som huvudrätt. Mycket bra ställe och på toaletten har de ett bord fullt av olika nödvändigheter, till exempel Hello Kitty-plåster. Det är stora portioner, ovanligt i Japan, och vi får med oss en doggybag.

Kappabashi och Asakusa Kannon Temple



Lördag och vi åker till Kappabashi där allsköns kökssaker finns att köpa längs en lång gata. En vass kniv eller två skall absolut med hem. Till lunch blir det tempura. Vi går även förbi Asakusa Kannon Temple. Vägen upp dit är kantad av stånd som säljer krimskrams. Tempel är intressant i mycket lagom dos tycker jag och vi stannar bara så länge att jag hinner klappa på guldbuddhas huvud och John andas in lite rökelser. Det skall ge lycka och rikedom, låter perfekt!

Boka skidresa




Fredag och jag möter upp Christina i Hiroo och vi går till resebyrån JTB i Hiroo då vi planerar en skidresa. Tar sin lilla stund, men till slut har vi bokat en helg i Shiga Kogen, stort skidområde vid Nagano. Går sen till Shinjuku via Shibuya och Harajuku. Tittar in på La Foret, stort varuhus i Harajuku, och där var det någon form av happening och hysterisk ljudvolym och mycket folk. De gillar att stå och ropa utanför varje affär om vilka bra erbjudanden de har. På kvällen middag med Jonas som bor i vårt hus. Shabu-shabu och sukiyaki blev det idag.

onsdag 21 januari 2009

23000 steg






Onsdag och jag möter upp Anne nedanför oss och vi går tillsammans ner mot Shinjuku där Christina bor. Vi möter upp henne en bit innan och kollar in ett shoppingmall. Mycket begagnade serietidningar, klockor och annat. Vi går även in i en djuraffär där det förutom djur säljs kläder, vagnar och toalettpapper till hundarna... Hundvagnar är stort här. Sen lunch vid Nakano stn. och kaffe hemma hos Christina. Anne och jag går hem till Ikebukoro från Nishi-shinjuku. Annes stegräknare landar på 23000 steg och det känns i benen.

Kvällspromenad




Tisdagkväll och jag går promenaden vi gick igår för inte glömma bort vägen.

Lunch med Naoko i Omiya


Tisdag och lunch med Naoko i Omiya. Tar direkttåget från Ikebukoro och är där på 25 minuter. Naoko arbetar på Johns kontor som tolk och VD-assistent och hon är uthyrd av Simul Business Communication. Kul för mig att få höra om bemanningsmarknaden i Japan. Spontant efter vad jag hört om att man i Japan stannar på sitt jobb hela livet och att jobbet är ens familj så känns det lite motsägelsefullt. Dock berättar Naoko att de senaste 15 åren så har denna marknad vuxit och då Japans ekonomi inte är vad den har varit så har det blivit mer intressant att bli anställd av ett bemanningsföretag. För ett par år sen så arbetade Naoko på kontoret på Fuji Staff, ett annat företag som hyr ut personal som nu blivit uppköpta av Pasona.


Vi äter sushi och det är så kul att vara ute med någon som förstår språket och kan översätta. Det ger en extra dimension att få vara en del av ett sammanhang. Anledningen till att Naoko valde att ta en examen i engelska var att hon alltid tittade på Beverly Hills 90210 när hon var yngre

måndag 19 januari 2009

Ett paket från Ninni!



Igår kom en present som Ninni skickat; en bok med bilder som man pekar på. Mycket smart här eftersom engelska inte alltid fungerar och den åker direkt med i överlevnadskitet, tack Ninni!!

Promenad i Ikebukoro




Igår måndag och jag träffade Anne som bor i huset bredvid oss. Hon visade Christina och mig en promenadväg på ca en timme i området. Jättekul att få lite sightseeing runt där vi bor samt lite tips på billiga mataffärer. Vädret var fantastiskt; sol och ca+15. "Gulliga" småjyckar är populärt här.

Vi köpte med potnoodles och åt till lunch uppe hos Anne på 28e våningen. Mäktig utsikt!