söndag 19 april 2009

På hoj i Kyoto




Tidig lördagmorgon och vi tar shinkansen till Kyoto kl 0713. Som vanligt kan man ställa klockan efter tåget och vi anländer till Kyoto central exakt klockan 0934, fascinerande! Vårt vandrarhem, K's House, ligger tio minuters promenad från stationen och vi får ställa in våra väskor och hyr cyklar. Mamma, pappa, Ingrid och Jon delar ett rum och John och jag delar med två okända... Intressant. Vi cyklar över floden till Nanzenjitemplet som vi inleder med. Det är enormt mycket folk. Kyoto är en världstad (Japans gamla huvudstad) och här är alltid folk, men på helgen under körsbärsblomningen så eskalerar det såklart. Vi kryssar oss igenom folkmassorna, fotar lite och hojar vidare för en lunch i Gion. Vi äter Kyoto-mat, sobanudlar och tempura.

Hojar vidare till Filosofens promenad, en 3km lång stig vid en flod med massa körsbärsträd. Vi leder cyklarna och köar oss i stort sett fram. Filosofens promenad slutar vid Ginkakuji: Silverpaviljongen, ett tempel som skulle kläs in med silver, men det skedde aldrig. Det vackra här är den japanska trädgården runtomkring och ett otroligt konstverk gjort av sand. Coolt.

Det är ca 28 grader och några i sällskapet "shrinar", dvs har överdoserat på tempel och helgeldomar och vi beslutar oss för att dra oss hemåt. Vi cyklar nere längs med floden och det är helt underbart. Vi svischar fram i varma sommarvindar och det är mycket kul att titta på. Väl tillbaka på vandrarhemmet så träffar John och jag en av de två okända personer vi skall dela rum med. Det är en dansk tjej och hon ser inte ut som en knivmördare..., skönt!

Efter en dusch tar vi en medhavd whisky uppe på takterrassen, så härligt att sitta i mörkret och blicka ut över staden. Vi har bokat bord på Mughal, en indisk restaurang. Vi cyklar dit och efter några om och men så hittar vi och äter jättegod kryddstark mat. I japansk mat används inte mycket kryddor, något jag kan sakna ibland. För första gången får vi vänta lite på maten och vi får därför bråttom tillbaka till vandrarhemmet då cyklarna skall vara inlämnade kl 23. Vi hojar på för kung och fosterland och hinner precis. Mamma och pappa är inte alls trötta och föreslår en drink i baren. Vi sitter och klipper med ögonen och undrar om gamlingarna aldrig skall krokna...? Vid midnatt går vi tillslut och lägger oss, den danska tjejen och en okänd person sover i vårt rum så vi smyger in och somnar direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar